Bonaire, Shipwrecks, Leyenda di Boneiru, Manparia Goetoe, Mamparia Kutu, 1825-2013

land_markers

1915. Map of Bonaire.

Manparia Goetoe

Dune formation has taken place on a small scale near Manparia Goetoe, south of Lac. The greater part of the island outside the limestone region was under some kind of cultivation in former times. (A. L. Stoffers – 1956 - The Vegetation of the Netherlands Antilles – Page 20)

Koraalpuinwal bij Manparia Goetoe, aan de loefzijde van Bonaire. – De platte elementen in deze wal, grotendeeis bestaande uit afgeronde fragmenten van Acropora palmata, liggen min of meer dakpansgewijze, in zef- waartse richting hellend, over elkaar heen. (1961 - Nieuwe West-Indische Gids – Volumes 40-41 – Page 128)

Mamparia Kutu, Mermaid of Bonaire

Durante añanan ’90  Diana a skibi e musical ‘De Deur’ pa Johan van Walbeeckschool’ bou di direkshon di John Nagtegaal i despues a traha huntu ku Fina Dance Art School dirigiendo obranan di karákter dance theater: Seis pilá, Abeltje i un leyenda di Boneiru titulá ‘Mamparia Kutu’ den kua a kombiná e arte di kontakuenta i ekspreshon di baile. (Diana Lebacs. http://www.dianalebacs.com/page.php?page_id=16)

Bijna niemand wist wat ‘zeemeermin’ in het Papiaments was. Rosa Balentina wist het wel: ‘mamparia kutu’, als ze het uitspreekt schommelen haar woorden als de golven van de zee. (Dichter van het Papiaments Op Curaçao is Pierre Lauffer wél bekend. By Janita Monna. http://www.indeknipscheer.com/wp-content/uploads/2013/03/Trouw-Pierre-Lauffer-16032013.pdf)

1939. Leonardo nous raconta la légende du “Mamparia Kutu”, une grosse pierre noire qui s’élève immédiatement au bord de la rive plate. Les pêcheurs racontent que, pendant les nuits de clair de lune, une ondine merveilleusement belle et assise sur ce rocher et depuis de nombreuses années, fascine les hommes. Le chant merveilleux et la beauté de cette ondine de la mer, d’après leonardo, auraient déjà attiré dans la mer beaucoup de pêcheurs que l’on a jamais revus.

Il y a environ deux mois, un homme l’aurait vue assise sur le “Mamparia Kutu”, mais il avait forcé son allure, et, de frayeur, il s’est bouché les yeux et les oreilles. Le lendemain matin, il était retourné à cet endroit avec d’autres pêcheurs; ils n’avaient pas vu d’ondine, mais ils avaient découverts sur le sable, entre la pierre et l’eau, des traces de serpent. (Mes chasses sous-marines parmi les coraux et les requins dans la mer des Caraïbes.
Par Hans Hass. Traduit de l’Allemand par le Colonel Pinaud. Publié aux Editions Payot en 1952. p.117-118)

The William & Ezra

plenchi_2003The American Brig William & Ezra stranded on Manparia Goetoe the 21st of January 1825. The William & Ezra was a merchant vessel and the inventory of her cargo was established on the 22nd of January by the second superintendant J.C.W. Weygel.

plenchi_1915The Lloyd’s list of February 10, 1825 stated; The William & Ezra, to Boston, from Curaçao, was totally lost on the south coast of Bonaire; crew saved. (Lloyd’s list – Volume 1825 – Page 13).

Nicolas Van Meteren, ethnologist and writer, reported the visit of Casper Van Uytrecht, Governor of Curaçao, and the stranding of the William & Ezra in the book: “Bonaire, in het begin van de  negentiende eeuw.” (BONAIRE IN HET BEGIN DER NEGENTIENDE – KITLV journals).

Rik Lina and Aloys Lammers described the site in 1981, in the book: “Duikgids van het eiland Bonaire.”

williamandezra“After the first anchor…Five, six meters further in the sea are two other anchors. Under the most southern anchor lies a broken cannon. Ten meters away is a 7 to 8 feet long gun and from there, about 12 feet away, another one. Passed the last cannon, further in the sea, at twenty meters away you will find the fourth anchor at 3 to 4 meters of depth. To its right, 15 meters away are three cannons…”

Duikgids van het eiland Bonaire, 1981. By Rik Lina and Aloys Lammers.

Voorbij Sorobon, richting Willemstoren passeert men een witte vierkante Kadasterpaal. 330 meter voorbij deze paal is er, met wat fantasie, een weg naar zee te vinden.

Nou ja, een weg, in plaats van grote grauwe grijze stenen heb je een stuk met bruine aarde. Loop je over dat weggetje naar de zee toe, dan krijg je voor je een strand van stenen, soms met wat zand, aan beide kanten overgaand in een lage rotswand.

Als je in de richting van de linker rotswand de noordelijke dus, 30 stappen loopt en dan recht de zee ingaat kom je via wat kuilen op anderhalve à twee meter diepte een drieeneenhalve meter lang anker tegen. Als er wat teveel branding staat zie je ‘t hele anker niet, maar kun je er tegenaan gegooid worden!

Vijf, zes meter verder de zee in liggen nog twee van dergelijke ankers. Bij ‘t zuidelijkste anker ligt een gebroken kanon. Een meter of tien verder ligt nog een 7 à 8 feet lang kanon en daarachter op ongeveer 12 meter afstand wéér een.

Bij rustig weer kun je steeds vanaf ‘t ene anker of kanon het volgende zien liggen. Zwem je na ‘t laatste kanon nog pl/m 20 meter verder de zee in, dan vind je een vierde anker op 3 à 4 meter diepte. 15 meter rechts daarvan (120 graden als je kompas kunt lezen én er een bij je hebt) liggen 3 kannonen.

Vooral rond deze laatste kanonnen vind je met ‘t duikmes in de bodem wroetend wél stukjes glas, aardewerk en koper. Soms zit vanuit een hol een kreeft toe je kijken.

De ankers en kannonen zijn waarshijnlijk resten van de in 1825 vergane Amerikaanse brik “William & Ezra”

©2013 Olivier Douvry/GlobeDivers

About these ads

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorised in: 2013, Artifacts, Bonaire, Library, Maps and Charts, News, People, Pirates and battles, Shipwrecks of Bonaire

Please, leave a reply.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

©2014 Olivier Douvry/GlobeDivers
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 117 other followers

%d bloggers like this: